dijous, 30 de juliol del 2015

Laos i Cambodja, 4a setmana, Champasak - Siem Reap

4a setmana de viatge i últims dies previstos a Laos, ja som al sud, a la zona de les 4.000 illes "Si Phan Don". En aquest divendres 31 de juliol de 2015, hem fet 107,6km i 160 de desnivell positiu des de Champasak, en 8h http://connect.garmin.com/modern/activity/850026901/share/0?lang=català&t=1438339715978 una ruta molt planera, plena de rectes llarguíssimes.


Tot amanit per dos ferris de fusta per creuar el Mekong i un paisatge més sec, si més no, no tant emboscat de selva com al nord de Laos i Vietnam. Arrossars i mainada saludant-nos "sabai-dee" o "bye" per tot arreu com sempre fan al veure'ns passar amb les bicis. Tot plegat per arribar a l'illa gran Don Khong on fem parada, relax total a la llera del Mekong al poble de Muang Khong, i la guesthouse khong view per a nosaltres sols.


Dissabte 1 d'agost de 2015, Avui hem fet el vol per l'illa de Don Khong on havíem dormit, descobrint que hi ha un pont ben nou i no feia falta agafar el ferri. L'illa súper rural i tranquil.la. Tornem a la carretera 13, la a de les rectes i la nostra acompanyant per mig Lao, tot per fer uns 20km fins a Don Det, una altre illa molt més petita. Aquesta hi arribem amb barca, és una illa més turística, però amb l'emcant de només tenir camins de terra estrets i casetes vora el riu, amb el punt de festa un pèl hippie, per a joves, collonut. (Es fan happy smoke per tot arreu) Amb la volteta a l'illa i fugint d'un parell d'aiguats, hem voltat 45km ben planers i relaxats (els últims sense alforges) http://connect.garmin.com/modern/activity/850971716/share/0?lang=català&t=1438434530370


Diumenge 2 d'agost. Ens aixequem relaxats per anar Don Khon, l'illa just sota Don Det, i que fa frontera amb Cambodja. Estàn comunicades per un antic pont francès. Anem tot ciclant per corriols un pèl enfangats, fins a la zona de la cascada de Li Phi, impressionant per la llargada i força que porta! Allà el tour és a peu, i acaba en una publicitada platja tropical en ple Mekong, però no et pots banyar, massa corrent. Això si, un lloc ben muntat, amb tumbones, xiringuitu... 


Entre algun xàfec fem la volta a l'illa per algun camí i pont antic que fa basarda, enmigles plena jungla, restes dels francesos, més platges castigades pel temps, i els dofins del Mekong enlloc. Hem vist unes altres cascades, les de Khonphasoi, més petites però amb moltíssima força. Relax a l'hamaca a la guesthouse MrB's per acabar el dia. 25km enfangats i planers http://connect.garmin.com/modern/activity/852287643/share/0?lang=català&t=1438517521409

Dilluns 3 d'agost, avui tot i aixecar-nos ben d'hora, no hem pogut pedalar fins a quarts de 9. La raó, fins les 8 no hi havia barques per sortir de l'illa. 2'5h perdudes. 
Quan hem agafat les bicis, no hem parat fins a la frontera, 20km. Després de tot els tràmits i 38$ per cap. Adèu Laos, ja som a Cambodja. 


Avui el sol no ha perdonat, i la planera carretera, on l'asfalt s'ha convertit en terra i forats, ens han endurit l'etapa. Cambodja, on la gent torna a somriure, i la mainada ens saluda amb "hellous". Però el paisatge de desforestació dels 60km que hem pedalat en aquest país et trenquen una mica el cor. I a més el trajecte, poc habitat. Ens hem d'acostumar als nous costums, que de ben segur ens sorpendràn. Ja som a Stung Treng, de tornada al Mekong en un nou país. Hostal le tonlé i amb un total de 84km en 6h http://connect.garmin.com/modern/activity/853513346/share/0?lang=català&t=1438603199494 sopar i canvi de cervesa ben merescuts (a Laos només beuen beerlao)

Dimarts 4. Avui hem fet la ruta més llarga del viatge, gairebé 141km en 9'5h i 400 de desnivell. Tot per a poder arribar al següent poble amb allotjaments PreahVihear, http://connect.garmin.com/modern/activity/854652605/share/0?lang=català&t=1438691844808 per carretera molt bona (ja no farem més cas a la Lonely, la d'ahir havia de ser bona i la d'avui no, i és l'edició 2015... Tot un cas) Això sí, avui ha fet un sol de justícia, que ens ha castigat de valent. El paisatge, després de creuar el Mekong per un pont nou de més d'1'5km, ens ha sumergit en quilòmetres de desforestació i nous poblats que giren entorn de l'extracció de teka o de replantar les terres de la forma més tradicional.


Dimecres 5 d'agost. Avui dia de punxades. Només de sortir ja tenim una roda a terra, aconseguim gràcies a un crack de mecànic de motos 4 cambres de 26", tot un tresor, ja que a Laos només trobàvem de 24". Però quan dúiem 25km i hem parat a fer un suc, la roda arreglada torna a estar punxada, el pobre noi la deu haver pinsat al muntar-la. Res canvi i continuem. Fem 59 km fins a una guesthouse a les portes del temple de Kho Ker. El paisatge avui, molt millor, un bon tall de jungla al costat d'un parc natural, poblets rurals que han acabat en un entorn de desforestació menys trist que els dels dos dies anteriors. Ja sense alforges anem a fer la ruta aquest temple angkorià, menys conegut, però té una piràmide i un entorn de lluita entre selva i arqueologia molt interessant.


Quan volem tornar, la meva bici té una roda punxada i no portem eines! Ningú ens pot ajudar i estem a 10km de selva de la guesthouse! Pasciència, comencem caminant fins que para un policia fora de servei amb la família i la seva camioneta pickup, i ens deixa pujar al darrere fins a la guesthouse. Dia de punxades. En total 78km, els últims 10 caminant i amb camioneta pickup. http://connect.garmin.com/modern/activity/856704884/share/0?lang=català&t=1438864935176

Dijous 6 d'agost. Ahir dia de punxades... Avui més! Contents amb les cambres aconseguides feia dos dies abans... Doncs han explotat dugues, aconseguint haver de canviar 4 cops la cambra de darrera de la meva bici... Total i algun moment amb pluja 114km i 200 de desnivell. http://connect.garmin.com/modern/activity/856705072/share/0?lang=català&t=1438866688186 Però ja som a Siem Reap, a punt de visitar Angkor i aparcar les bicis les últimes setmanetes. (Ja toca)


La ruta d'avui, planera i tranquil.la, amb poblets rurals a l'entorn de la jungla desforestada, amb les botigues, els treballadors de la llenya i el camp; i com no, les escoles, a Cambodja és l'únic país dels tres que hem estat aquí el sud-est asiàtic, amb escoles rurals en acció (potser a Laos i Vietnam és festiu...) La ruta, sense comptar els problemes tècnics, molt fàcil, però fins arribar al tram de la highway 6, civilització a la seva manera, trànsit i més trànsit, lligat a la conducció pèsima d'aquest país, on la llei del més fort i el que corre més, guanya. Pitjor que Laos i Vietnam del nord, al meu parer. I entrar a Siem Reap, un autèntic caos, podríem dir que no hi ha moltíssim trànsit, però sí, molt de caos. Demà més, cap a visitar Angkor, esperem enganxar alguna hora més tranquil.la que avui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada